Mikä on FAI?
Keskuskauppakamarin välimieslautakunta – The Finland Arbitration Institute (FAI) hallinnoi kotimaisia ja kansainvälisiä välimiesmenettelyitä, jotka käydään Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen tai nopeutettua menettelyä koskevien sääntöjen mukaisesti.
FAI on Keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva välimiesmenettelyjen ja sovittelujen hallinnoinnista vastaava puolueeton toimielin. FAI on hallinnollisesti osa Keskuskauppakamaria, mutta toiminnallisesti riippumaton Keskuskauppakamarista ja sen muista toimielimistä. FAI ei itse ratkaise riitoja, vaan se hallinnoi riidanratkaisumenettelyjä sääntöjensä mukaisesti.
Mitä on välimiesmenettely ja miksi sitä kannattaa käyttää riitojen ratkaisemisessa?
Välimiesmenettely on vaihtoehtoinen riidanratkaisukeino oikeudenkäynnille tuomioistuimessa.
Välimiesmenettelyä käytetään vakiintuneesti liike-elämässä syntyvien riitojen ratkaisemiseksi, sillä se on nopeampaa kuin oikeudenkäynti yleisissä tuomioistuimissa. Lisäksi välimiesmenettely on joustavaa: asianosaiset voivat halutessaan itse valita välimiehen tai välimiehet ja räätälöidä välimiesmenettelyn tarpeidensa mukaan. Näin mahdollistetaan myös välimiesoikeuden asiantuntemus, sillä asianosaiset voivat valita riitaisuuttaan ratkaisemaan välimiehen tai välimiehet, joilla on riidan kohteeseen liittyvää erityisasiantuntemusta.
Välimiesmenettely ei ole tuomioistuinmenettelyjen tapaan julkista, vaan menettely on lähtökohtaisesti luottamuksellinen. Välimiesmenettelyssä annettava välitystuomio on lopullinen eikä siihen voi hakea muutosta. Välitystuomio on täytäntöönpantavissa sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Miten välimiesmenettelystä sovitaan?
Välimiesmenettely perustuu sopimukseen. Asianosaisten välillä on siis oltava välityssopimus, jotta välimiesmenettely voidaan aloittaa. Välimiesmenettelystä sovitaan yleensä pääsopimukseen otettavalla välityslausekkeella, mutta siitä on mahdollista sopia myös erikseen ja myös riitaisuuden jo synnyttyä.
Välimiesmenettelystä on sovittava kirjallisesti. FAI suosittelee mallivälityslausekkeiden käyttämistä.
Kuinka nopeasti välimiesmenettelyssä saa lopullisen välitystuomion?
FAI:n välimiesmenettelysääntöjen mukainen välimiesmenettely kestää ohjeellisesti noin 12 kuukautta. Prosessi koostuu pääpirteissään kolmesta osasta:
- välimiesmenettelyn aloittaminen (kesto noin kaksi (2) kuukautta);
- menettely eli oikeudenkäynti välimiesoikeudessa (kesto noin yhdeksän (9) kuukautta); ja
- menettelyn lopputoimet (kesto noin yksi (1) kuukausi).
FAI:n nopeutetun välimiesmenettelyn ohjeellinen kesto on noin kuusi (6) kuukautta. Myös nopeutetun menettelyn prosessi koostuu pääpirteissään kolmesta osasta:
- välimiesmenettelyn aloittaminen (kesto noin kaksi (2) kuukautta);
- menettely eli oikeudenkäynti välimiesoikeudessa (kesto noin kolme (3) kuukautta); ja
- menettelyn lopputoimet (kesto noin yksi (1) kuukausi).
Mitä ovat välimiesmenettelyn kustannukset ja voiko niiden määrää ennakoida?
Välimiesmenettelyn kustannukset koostuvat:
- FAI:n hallinnointimaksusta, johon sisältyvät asiassa maksettu hakemusmaksu tai hakemusmaksut;
- välimiesoikeuden palkkiosta; ja
- toteutuneista kuluista.
Välimiesmenettelyn kustannukset vahvistetaan lopullisessa välitystuomiossa, menettelyn lopettamispäätöksessä tai välitystuomiossa, jolla välimiesoikeus vahvistaa sovinnon.
FAI vahvistaa hallinnointimaksun ja välimiesten palkkion määrän sääntöjen mukaisissa menettelyissä perustuen riidan rahamääräiseen arvoon, jolloin kustannukset ovat ennakoitavissa. Kustannuslaskurilla voi laskea hallinnointimaksun sekä suuntaa-antavan arvion välimiesoikeuden palkkiosta. Laskurilla voi arvioida välimiesmenettelyn kokonaiskustannukset ilman arvonlisäveron osuutta ja asianosaisten oikeudenkäyntikuluja.
FAI:n välimiesmenettelyjen hakemusmaksut ovat seuraavat:
- välimiesmenettelysääntöjen mukainen menettely 3 000 euroa; ja
- nopeutettujen sääntöjen mukainen menettely 2 500 euroa.
Jos asianosaiset ovat sopineet, että menettelyyn sovelletaan muuta kuin uusinta kulloinkin voimassa olevaa versiota FAI:n välimiesmenettelysäännöistä tai nopeutettua välimiesmenettelyä koskevista säännöistä, tarkista hakemusmaksun määrä kyseisestä riitaan sovellettavasta sääntöjen versiosta.
Hakemusmaksua ei palauteta maksajalle, vaikka asianosainen peruuttaisi hakemuksensa tai välimiesmenettely muusta syystä päättyisi ennenaikaisesti. Hakemusmaksu(t) luetaan osaksi hallinnointimaksua ja otetaan huomioon sen maksaneen asianosaisen hyväksi lautakunnan määrätessä kuluennakon.
FAI määrää kaikissa sen sääntöjen mukaisesti käytävissä välimiesmenettelyissä kuluennakon, jonka on tarkoitus kattaa välimiesmenettelyn kustannukset. Asianosaisen on maksettava sille asiassa määrätty kuluennakko tai kuluennakko-osuus välimiesmenettelyn alkuvaiheessa.
Voiko FAI nimetä välimiehen tai välimiehet, jos välimiesmenettelyyn ei sovelleta FAI:n sääntöjä?
Asianosaiset voivat sopia, että FAI nimeää välimiehen tai välimiehet, vaikka välimiesmenettelyyn ei sovelleta FAI:n sääntöjä. Tällöin kyse on ad hoc -menettelystä. Maksu välimiehen tai välimiesten nimeämisestä ad hoc -menettelyyn on 3 000 euroa.
FAI voi nimetä välimiehet tai välimiehet myös menettelyihin, joihin sovelletaan UNCITRAL:n välimiesmenettelysääntöjä. Lisätiedot FAI:n sihteeristöltä.